2009 m. balandžio 23 d., ketvirtadienis

Kodėl valstybei trūksta lėšų?

I-a dalis
Kodėl nesurenkami mokesčiai?

Lietuvis, jau 30 metų, kaip persikėlęs gyventi iš Lietuvos į JAV, - pavadinkime jį Romu. Amerikoje vargęs ir praturtėjęs tenai. Šiandien jis – prekybininkas, – ir pakankamai ciniškas. Prieš metus kartu vakarieniavome Lietuvoje. Pokalbis buvo labai atviras, - esame seni ir geri draugai. Kai vienas iš pašnekovų – klaipėdietis - pasiūlė Romui savo turimas ofšorines mokesčių mažinimo (ne slėpimo – tai diletantiškas pažiūris) galimybes, Romas atsisakė. Vėliau, kai likome vieni, paklausiau, - kodėl?
Romas: Atskrendu į Lietuvą, gyvenu viešbučiuose, pietauju ir vakarieniauju restoranuose. Tokiu būdu susitinku man naudingų žmonių, kurių dėka vystau verslą ir čia. Be to, ir kiek pailsiu nuo beprotiško Amerikos ritmo. Tai man padeda uždirbti dar daugiau pinigų. O grįžęs išskaičiuoju visas tas išlaidas iš pajamų, ir nuo likučio sumoku 11 procentų. – Nei PVM, nei kitko. - Aš NENORIU slėpti mokesčių.

Teko girdėti, kad per TV (pats TV nežiūriu) Lietuvos mokesčių inspekcijos atstovas kalbėjo, jog labai griežtai elgsis su bandančiais piktybiškai slėpti mokesčius. Kyla trys mintys:
Kodėl žmogus turėtų slėpti – ir dar piktybiškai – mokesčius? Kodėl dabar padidėjo šešėlinė ekonomika? Kas stumia žmones tokiems poelgiams? Kas atsakingas?
Labai griežtai – ir kas toliau? – Įmonė bankrutuos, žmogus ateis prašyti pašalpos vietoj to, kad pats mokėtų ar bent išsilaikytų. – Ar toks tikslas? Juk matydamas savo vaikus verkiančius iš bado, nei vienas Lietuvos, - bent jau TOKIOS, kaip šiandien, - gyventojas nenuneš paskutinių pinigų mokesčiams.
Tarkim, kad toks griežtumas – vienintelė priemonė. Bet ar tai reiškia, kad bus galima griežčiau elgtis ir su valstybe? Juk tas griežtumas negali būti vienpusis. - Ir valstybė turėtų mokėti milžiniškas baudas dėl uždelstų mokėjimų verslui, pensijoms, pašalpoms, ir t.t.. Ir kitur turi būti lygybė. – Piliečiui atsakymams į pareigūnų užklausimus duodamas 10 dienų terminas, o valstybės tarnautojas, išlaikomas už to paties piliečio pinigus, gali neskubėti, - jis turi 30 dienų. Tai irgi nelogiška.

Kaip surinkti mokesčius?
Atsisakius beletristikos, ir pereinant prie konkrečių minčių, jei kalbėti tik apie mokestinę valstybės dalį, atsakymas gana paprastas. – Reikalingos trys pagrindinės sąlygos:
Protingi mokesčiai – nedideli, pagrįsti mokėtojo galimybėmis, o ne valstybės poreikiais; Taip pat lengvai apskaičiuojami su aiškiomis ir paprastomis jų pildymo formomis.
Sąžiningi (logiški) mokesčiai – jų negali būti daugybės, negali būti „pritempti“, pvz., - sveikatos draudimo mokesčio parduodant automobilį. – Jei jau jo reikia, - tai dėti ant dešrų ir duonos, - nuo maisto gali sutrikti sveikata. Negali būti avansinio pelno mokesčio ir pan.. Negali valstybė krauti ant žmonių ir verslo galvų savo darbą, kuris yra organizuoti gyvenimą valstybėje ir jos valdymą taip, kad netrūktų lėšų mokesčiams. T.y., tiek optimizuoti valstybės išlaidas, tiek ir sudaryti tokias sąlygas verslui, kad iš jo surenkamų logiškų mokesčių pakaktų valstybės gyvavimui, valdymui ir plėtrai. Be to, „logiški mokesčiai“ reiškia, kad jie suvokiami vidurinį mokslą baigusiam vidutiniam vidutinio pažangumo žmogui.
Mokesčių inspekcija turi būti profesionali, bei mokesčius rinkti, o ne plėšti, - tuo labiau „iš už kampo“. – Bet pažvelkime, - vien PVM įstatymo 71 straipsnis ko vertas?

Papildomos sąlygos, liečiančios mokesčių surinkimą netiesiogiai:
Tvarkingi ir suvokiami įstatymai. – Negali būti labai sudėtingi su begale išlygų, kurios išlenda, lyg Pilypas iš kanapių, ir smogia, kai jau post factum (kad ir minėtas PVM įstatymo 71 straipsnis).
Valstybės ir – šiandien ypač svarbu – valstybės tarnautojų bei seimūnų protingas, profesionalus ir sąžiningas darbas visuomenei ir jos nariams. – To šiandien NĖRA.

Tas – o ypač paskutiniąsias dvi sąlygas – atitinkanti valstybė ir jos veikla leis lengvai surinkti mokesčius, turtėti tiek valstybei, tiek ir jos piliečiams, leis mums visiems tapti konkurencingais ir gerbiamais pasaulyje. Nes leis įgyvendinti pagrindinį mokesčių inspekcijos veiklos principą:

Mokesčių inspekcija turi padėti piliečiams išlaikyti SAVO valstybę.

Žinoma, - daug žmonių dar nesupranta, kad valstybė – tai reikalinga ir būtina asmeninio gyvenimo dalis. - Tai ir policija, ir sveikatos apsauga, ir švietimas, ir ginčų sprendimas, ir daug ko kito. Deja, to nesupranta ne tik eiliniai piliečiai.
To nesupranta turtingieji, - kad tvirta valstybė – tai daug spartesnis, nei kitose valstybėse, jų turtų didėjimas; jų pačių saugumas, kurio užtikrinimui neužteks jokių asmeninių lėšų.
To nesupranta nei seimūnai, nei valstybės tarnautojai, - net aukščiausio rango.
Visi žinome, jog lietuvis paaukos vargšui ar elgetai, - nepagailės tų kelių centų. Tai kodėl vyrauja nuomonė, jog savo valstybei pinigų neduos? – Duos, - ir noriai:
– Jei matys, kad jo pinigai nešvaistomi viešųjų tualetų statybai po 200‘000 už vienetą;
– Jei matys, kad seimūnai dirba sąžiningiau, nei bet kuris kitas darbuotojas;
– Jei žmogui valstybinė mokesčių inspekcija padės susimokėti protingus ir sąžiningus bei realius mokesčius, jei nurodys, kur asmuo gali padaryti klaidas, ar nebaudžia už padarytas pirmą kartą ar padarytas sąžiningo ir daug mokesčių sumokančio;
– Jei įstatymai aiškūs, paprasti, griežtai ir be nuolaidų kontroliuojami, nusikaltėliams nedaroma jokių nuolaidų, jie greitai ir griežtai baudžiami;
– Jei nebus dviprasmiškų įstatymų, o už dviprasmybes bus skaudžiai baudžiami jas padariusieji, o jų nesupratęs bus vertinamas pagal jam palankesnę prasmę;
– Jei bus baudžiami sukėlusieji priežastis, o ne pasekmes;
– Jei valstybės ir savivaldybių darbuotojai ir ypač vadovai bus atsakingi už savo veiksmus ar neveikimą, už padarytą žalą ar nuostolius.

Ar ne taip, mokantieji mokesčius?

LPS Verslo skyrius

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą